Tilbake
Råseils seminar i oktober i Oslofjorden

arrangert av kystlaget Viken

Oslo 4. - 6.oktober 2003

På fredag ettermiddag møtte vi flere råseils interesserte i Gjøahavn på Sjøfartsmuseet. Fra før ligger det et knippe ulike trebåter der. I tilegg kom det flere som ble brakt dit med tilhenger. Bagasje ble lastet ombord, og etter hvert som en ble ferdig rodde båtene ut av havna. De første satte også seil.

Trebåter i siluett. Sogneåttring på tvers og en skimter stevnen til en sognefæring på langs Sjøsetting av sogneåttringen, Laban

To Sognefæringer på vannet Fra Gjøahavn på Bydøy

Nattlogi

Åfjordbåten vi var med i kom sist frem til nattkvarteret. Årsaker til dette fant vi ut senere at var at det hadde grodd seg på et drivanker av blåskjell. Det hadde grodd seg fast i noe tauverk som hang i kjølen. Til sammen var det syv båter som ankret opp ute i fjorden eller ble trukket på land. Vi satte opp telt og stekte mat på bålet ut i de små timer. Den sydlige vinden løyet utover natten.


Natteleger til Sognefæring, Sogneåtring , Nordlandsbåter og Åfjordsbåter.

Fra frokostbordet En lomvi jakter på småfisk og sjøørret og makrell vaker sammen med Lomvien

Videre reise til Landsteilene

Etter en laaaang frokost ble båtene bemannet og rodde vestover. Etter en stund satte flere av båtene seil for å utnytte trekken fra Bunnefjorden. Denne økte i styrke fram mot Nesodden, men der køyet den tvert. Derfra rodde vi sørover forbi Iljernet og fram til Landsteilene.

 

Ankomst Landsteilene
I strålende vær ankom vi det gamle tankanlegget på Landsteilende. I Snorre finnes det en seilingsbeskrivelse som omtaler ankomst av en flåte på Nesoddlandet med spaknende vind. Vi opplevde det samme denne helgen fra motsatt retning. Mannskapet  gjorde i stand til nattelogi inne og ute. Sveithøvding Terje fordelte oppgaver til alle. Siden kom det flere båter fra Askerlandet og Slemmestad.

 

Fiskefestmiddag
I mangel av jerngryter ble det kokt fiskesuppe også i stålbøtter. I røykovenenble det bakt brød, noe som fikk bein å gå på. Alle fikk spist seg gode og mette og delte historier fra inn og utland. Ut over nattet økte vinden på nord og festdeltakerne trakk inn eller gikk til ro. Inne i stua ble det underholdt med trekkspill, gitar fløyte og sang.

 

Landsteilene frokost
Neste morgen var det en nå litt trekk fra nordvest. Før solen ankom brygga, rigget vi til et langbord hvor de fleste kom og spiste frokost.

 

Neverseil
Fra Russland var det bragt med et flettet neverseil som for første gang på lenge ble testet på fjorden. Seilet var stivt og flatt og hadde litt bulker etter hvordan det var pakket sammen. Båten forflyttet seg, men ikke mye fordi vinden var iferd med å snu på sør og det var lite kraft i den. Seilet var flott å se på med sitt rutemønster.

Historiske detaljer

Bildene under viser detaljer fra Åfjordsbåt fra ca 1880. Det var flott å se på de ulike detaljene i kraftig sollys

Hjemsamseiling

Av 11 råseilsbåter, dro en til Slemmestad, en seilte til Slependen, en rodde til Asker og de resterende 8 seilte nordover opp til Gjøahavn. Sogneåtringen, Laban seilte sist ut og kom først fram

En fantastisk oktoberhelg i Oslofjorden var slutt