Pressemelding

Norske vikinger i vesterled. Norge deltar på 1000 årsmarkeringen på Newfoundland i juli i år.


Canada arrangerer i år 1000 års markering for Leif Erikssons reise til Vinland. Fra Norge kommer det et vikingskip sammen med 13 andre fra Europa, og Nordamerika.

Like ved det stedet Helge og Anne Stine Ingstad fant en norrøn boplass skal norske vikinger delta i markeringen med eget vikingskip. Båten er for liten til å seile over havet og er derfor allerede sendt med cargobåt til Labradorkysten hvor ferden skal starte. Mannskapet reiser etter 19. juli og vi gleder oss enormt til å delta på denne markeringen. Vi er litt forundret over hvorfor ikke flere norske vikingskip deltar. Svenskene stiller med fem skip.

Feiringen er planlagt i flere år og representanter for arrangørene har besøkt de nordiske landene for å invitere vikingskip og be om råd og innspill til en utstilling om møte mellom vikinger og indianere i Nordamerika. Nordisk Råd har støttet utstilligen som heter: "The full circle - the first Contact" og tar for seg møtet mellom indianere og vikinger på Newfoundland.

Hovedmarkeringen av 1000 års jubileet blir fredag 28. juli kl 14 lokal tid, da vikingskipene samlet kommer seilende inn til Leifsbuene ved L' anse aux Meadows etter å ha krysset Bell Isle stredet.

Vårt bidrag blir å ro og seile i 14 dager i forbindelse med arrangementet. Som 1000 årsgave fra Norge har vi med en runestein som vi vil reise ved båtnaustet de har bygget i vikingleiren.

Vikingskipet, som er hjemmehørende på Lillehammer, reiser videre til Halifax og St. Johns etter at arrangementet på L'anse aux Meadows er over. Vi har 12 dager ekstra før skipet sendes hjem, og vi gjør ikke som Bjarni i sagaen, som bare observerte landet på avstand og reiste til Grønland og fortalte hva han så. Vi ønsker selv å "gå i land" et par steder hvor vi arbeider med å få til noen ekstra markeringer sammen med Canadisk/Norske selskaper og foreninger. Skipet kommer tilbake på Mjøsa i slutten av august etter sin Vinlandsferd.

Vikingskipet Mjøsen Lange er bygget på i Bjørkedalen på vestlandet. Mannskapet som skal delta har bygget opp ro og seilings ferdigheter i sommer, og gleder seg til turen.

Kontaktperson for mer informasjon om Viking reisen til Vinland på Newfoundland er:

Kai Gjessing: +47 907 77 108, Kai.Gjessing@hil.no


Ansvarlig for innhold av denne side: Kai.Gjessing@hil.no Sist oppdatert 14. juli 2000