Fredag 28 juli: Samseiling inn til Norstead

Mannskapet reiste ut til skipet kl 10. vinden var dreiet mer vestlig og økt i styrke. Tor og Tine lå vakt i båten i en ugjestmild vik ytterst på Sacered Island. Det ble en slitsom natt. Fem ganger løsnet fortøyningene på en eller flere av båtene. Resten av mannskapet kom ut 10.30, og vi gikk over alle detaljer i båten. Redningsvester på, bandt fast skjoldene, øste båten og festet ekstra liner for å reve seilet helt ut.

Et siste kapteinmøte om starttidspunk, rekkefølge ol. ble holdt på en av fiskebåtene. Avtalt starttidspunk: Kl 13.30. Allerede kl 13:10 rodde Krampmacken ut. De mente den trengte lengre tid. Ti på halv rodde flere ut og tilslutt var det bare vi og Snorri igjen. Kl 13 kunne vi se en sterkt forsinket "Glad" bli tauet av "Viking Saga" Vi rundet pynten og gikk inn i neste vik (med vraket et grunnstøtt skip). Der klargjorde skipene seg.

Kvart på to var alle båtene på vei til Norsteadleiren. Det hele var over på under en halv time, men fantastisk å være med på. De store båtene skulle komme til slutt, med Islendingur som ledebåt. Vinden løyet litt og solen tittet fram. Den mest perfekte dagen på lenge. Tilsammen var det 12 vikingskip på vannet med seil og full besetning (165 til sammen). Ut i sundet var det en båt som fikk problemer: Fyrdraca brakk masten under overseilingen. De hadde en svak mast og hadde heist er revet seil halvveis opp på masten.

Innseilingen ble dekket av TV selskaper som sendte dette direkte i USA og Canada. I selve leiren var de mellom 12 og 15000 tilskuere, som var samlet rundt viken ca 2 km ved siden av det opprinnelige landingsplassen til Leif Eriksson. På land var det en seremoni med prominente gjester. Kapteinene på alle vikingskipene og besetningen på Islendingur kom fram til podiet, og det ble holdt en rekke taler og kunstneriske fremførelser. Sermonien begynnte før vi rakk land. Etter at vi kom til land fikk vi se Kilautik Drum Dancers of Nain og en representant for indianerne talte. Videre talere var representant for canadiske regjering, utenriksministeren på Island, kaptein Gunnar Marel Eggertsson og Bendedicte Ingstad, som hold en tale på vegne av sin far Helge Ingstad. Seremonien ble avsluttet med en uroppføring med sangere fra Newfoundland, Island og Norge (Fana) ca 100 sangere kom over bakkekammen akkompanert av trommer. Det var fantastisk å se de komme i ulike farger (Blå gule og fanabunad).

Etter seremonien flyttet vi skipet vårt til Noddy Bay, sammen med de fleste andre skipene.

Lørdag 29. juli: Runestein seremoni

Etter litt viderverdigheter kom de to norske runesteinsrisserne Arne Larsen og Ingrid Paulsrud til Norstead. Vi avtalte med Scott hvordan overrekkelsen kunne foregå. Mjøsen lange hadde med den norske runesteinen på sin container under overfarten. Etter at vi er ferdig med seilingen vil vi også tildele de ballaststeinen vi har, som er tatt med fra Gudbrandsdalen.

Kl 10 møtte det opp et 40 talls vikinger + representanter for VTTA. Harald og Mari Foss sang og Tor Jacobsen blåste på lur under åpningen. Arne Larsen forklarte hva alle symbolene på steinen stod for. Steinen er en privat folkegave fra Norge til Canada og Newfoundland. Vi benyttet samtidig anledningen til å overlevere et myntsett som er laget av den Canadiske og Norske Mynt i felleskap i fjor.

Samtidig overleverte Gotlendingene en nydelig billedstein, hvor Stig Dotes fortalte og sang. Det var en tredje runesten, som VTTA selv har kjøpt fra Sverige. Den veiede 1,8 tonn og var ikke mulig å fremskaffe på kort sikt. Den vil bli reist senere.

I dag har det begynt å regne, som står litt i kontrast til det fantastiske været vi hadde på fredag. Vi har nå en uke som vi skal bruke til å ro og seile i nærområdet fram til neste fredag, hvor vi reiser på egenhånd ned til Halifax i Nova Scotia og St. Johns. Denne delen er støttet av Ugland Shipping, Kongsberg Offshore og Hydro, alle med kontorer i St. Johns. Vi ser fram til å se sørligere deler av Canada, og gjøre mer vikingting sammen med Norske firmaer.

Med vennlig hilsen

Kai Gjessing