Bilder 06 Logo til stiftelsen Mjøsen Lange


Eldre bilder:  1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005,
 

 

Riggen til Mjøsen Lange har fått tiårsgave, i form av tjære.Ti års gave til rigg (28. november 2006)

Etter ti års drift og mange styrevedtak på vedlikehold av riggen, fikk den et strøk med tjære iblandet litt terpentin for å få den passe flytende. Tauverket er fireslått hampetau som var tørt ytterst, men gode spor av tjære på "innsiden".

 

 

 

Vikingskipet Mjøsen Lange er rigget til for bruk inne i lokalene til Nedre Berg gårdVinterrigg (23. november 2006)

Skipet er rigget til med en kortere "innemast" for å kunne heise seil inne på låven. Etter å ha teljet til ny mast og heist seilet ser skipet straks mer "levende" ut. Innsmøring av linolje har begynt å tørke inn enkelte steder og vi bør gi tørre flekker et lite strøk.

 

 

 

Vinterlagring av vikingskipetVinterlagring (6. november 2006)

Skipet er nå satt inn for vinteren i fest låven til Ole Berg på Brøttum. Her vil den være kulisse i vinter. Vi vil sette opp en "innemast" som er kortere, for å kunne ha masta stående rett opp og ned. Det gjenstår litt etterarbeid på seil, rigg og båt. Noe vil vi ordne opp i vinter, mens resten vil vi "spare" tilvårpussen i mai.

 

 

 

 

 

Vikingskipet i vinterdrakt på VingnesoddenVinterklart (3. november 2006)

Tross ny snø har båten tørket fint opp og suger godt med linolje/terpentin. Spesielt under vannlinjen har vi smurt på inn- og ut-side.

 

 

 

 

 

3D bilde av vikingskipetNytt perspektiv (25. oktober 2006)

Har tatt et stereobilde av vikingskipet. Dette gir et "rommelig" bilde. Stereobilder betraktes ves å "se parallelt" på hvert sitt bilde med hvert sitt øye og så la bildene gli over i hverandre. En får da tre bilder, hvorav det midterste er tredimensjonalt. Dette er mulig for de fleste å få til uten bruk av 3D briller.

 

Høstpuss på vikingskipetHøstpussen er i gang (24. oktober 2006)

Været har klarnet opp og vi har nå fått vasket båten inn og utvendig. Båten var renere enn den pleier, da vi jamnlig har vasket den i sommer. Nå gjenstår en runde til før vi setter den inn for vinteren

 

 

 

10 års jubileum i StorgataJubileumsmarkering i Storgata (21. oktober 2006)

I fint fuktig høstvær kjørte vi skipet opp i Storgata og satte opp masta. Vi dekorerte hengeren med plakater (2,4MB Pdf) fra de ti årene som har gått og delte ut 10 års hefte (2MB pdf) til interesserte. Det kom mange innom og spurte om planer og aktiviteter samt gratulerte oss med 10 års markeringen. Spesielt var det mange ungdommer som var interessert. Den yngste var seks år. Dette lover godt for framtidig aktiviteter.

 

 

Nytt naust inne hos roklubbenStiftelsen har fått "naust" (11. oktober 2006)

Stiftelsen har inngått avtale med roklubben om lagring av utstyr inne i naustet. "Naustet ligger i nord-vest. og vi har fått en egen inngang. Her har vi plass til å lagre årer, skjold seil og redningsvester. Plassen tillater at vi kan tørke seilet inne.

 

 

 

Roere fra Brøttum og Furnes som ror vikingskipRoere fra Brøttum og Furnes (20.september 2006)

Denne onsdagen fikk vi besøk av 9 roere fra Brøttum og Furnes. Til forskjell fra dagen før, var vannet "flatt" når vi begynte. Første km gjorde vi unna på 12 minutter. Vi øvde på å bytte posisjoner i båten, og de fleste fikk prøve de mest krevende plassene på aktre tofte. Etter rasten snudde vinden på vest og økte raskt og vi fikk en utfordring med å ro båten inn på havna.

 

 

Roing med internasjonalt mannskapItaliensk besøk (19.september 2006)

Lillehammer videregående hadde besøk av en "paralellklasse" fra Italia, som ble invitert ut på vikingskipet vårt. Når vinden hyler i Vingnesbrua, er det en utfordring å ro. Til å begynne med var skipet vanskelig å styre. Deretter fant roerne takten, med god hjelp av de to bakerste roerne, som både sang og rodde.

 

 

Vikingskipet Mjøsen Lange "deltar" på kulturminnedagenKulturminnedagen 2006 (10. september 2006)

Fåberg historielag arrangerte byvandring og foredrag om båttrafikk på Mjøsa i det gamle pakkhuset på Berget. Jan Vidar Lie Pedersen guidet oss gjennom hovedgatene på Berget , mens Arne Julsrud Berg og A. M. Nordsveen fortalte om skipstrafikk på Mjøsa tilbake til jektefarten og om hjulbåten "Lillehammer". Mjøssamlingene fikk 25000 fra historielaget til å pusse opp Torstadbua. Etter avtale med velformannen ankret vi opp ved den gamle Skibladnerbrygga.

 

Skibladner markering på HamarSkibladner 150 år (2. september 2006)

Skipene Balder og Mjøsen Lange, seilte fra Hovinsholmen for å være med og markere jubileet på Hamar. I god vind, med store dønninger gikk seilasen fint. Litt over halvveis løyet vinden og når vi nærmet oss Skibladner brygga snudde vinden svakt. Vi valgte da å ro inn, men Skibladner var ikke der! Den var på en tur inn Furnesfjorden. Interessen for å ro vikingskip var ikke så høy som på Lillehammer, så etter en å ha spist dro begge båtene tilbake mot Helgøya.

 

Trebåtfestival på helgøya 2006Trebåtfestival på Helgøya (2. september 2006)

Balder og Mjøsen Lange stilte på Helgøya. Det var ikke fullmåne denne helgen, men til gjengjeld fikk vi oppleve en kraftig nordlys som strekte seg over fra Brumundal til Gjøvik. Lørdagen valgte vi å gå til Hovinsholmen etter frokost. På holmen kokte vi suppe og gikk på den flotte stien rundt holmen og så på gravrøyser i en nydelig furuskog.

 

 

Gartnerløkka og Hagesletta på vikingturVingromvikingtur (19.august 2006)

Vinnere av gavekort: "Rotur med Mjøsen lange" kom  fra Hagesletta og Garnerløkka borettslag. På Vingromdammen spiste vi vikingsuppe og grillet pølser. Lars, Erik og Merete fikk prøve å styre båten, og Erik øste båten tom når vi var ferdige.

 

 

 

Årene i været etter endt rotur.Aftentur med Steinerskolen (18. august 2006)

I varmt ettermiddagslys satte en gruppe lærere ut på Mjøsa for å prøve ut ulike roteknikker. Båten kan egne seg til anskuelse av jernalder undervisning på 5. alderstrinn

 

 

 

 

Seilkurs på Olav KviteSeilkurs på Hamar (17. august 2006)

I rolig ettermiddagsvind gikk vi gjennom navn og funksjoner på rigg og seil. Fem medlemmer (Eva, Terje, Steinar, Rolf og Ola) på søsterskipet Olav Kvite deltok på seilkurs på Hamar. Vi avsluttet kurset med å binde opp seilet.

 

 

 

Vikingskipet med ny tofte og årekjeipeNy tofte og årekeipe (16. august 2006)

Jostein har laget ny tofte og årekeipe til erstatning for de skadete delene. De nye delene er friske og ikke utsatt for regn og sollys som har gitt resten av båten "mye" patina.

 

 

 

 

Mannskap fra Australia på besøkBesøk fra Australia (10. august 2006)

Det er andre gang vi har besøk fra Australia ombord i Mjøsen Lange på Lillehammer. Været var av den dramatiske sorten med mørke skyer vind og regn som etter en god time ga seg og fullmånen badet landskapet i trolsk nattelys.

 

 

 

Ordførerne Kåre Haugen, Synnøve Brenden og Einar Busterud ombord i vikingskipet Mjøsen LangeOrdførerskipet (8. august 2006)

Mjøsen lange er brukt i portrettintervju av tre sentrale ordførere rundt Mjøsa. De stilte for første gang i "samme båt" som en metafor for samarbeidet i innlandet. Trebåtfestivalen på Helgøya er samarbeid mellom trebåtmiljøene på Hamar, Gjøvik og Lillehammer. Samme helgen skal vi også delta i feiringen av Skibladners 150 års jubileum på Hamar. Høgskole samarbeidet havarerte, men ikke skipet og de tre ordførerne ble brakt trygt i land.

 

Mjøsen Lange hilser Skibladner på sin 150 års dagSkibladner 150 år (2. august 2006)

Vi gikk ut med Mjøsen Lange i kraftig vind for å møte Skibladner. Foran Skibladner kom det et heftig "fuktig" sommervær. Vi ventet ved bryggen til Skibladner var klar til å gå ut på sin andre halvdel av jubileumsturen. Vi gikk ut før Skibladner og satte seil, men vinden hadde pause i det hjulbåten passerte

 

Skibladnermarkering på Lillehammer anledning 150 års markeringenNy skibladnerbrygge (25. juni 2006)

I "aktivt" sommervær ankom Skibladner kl 12 til Berget, for så å ta med passasjerer siste gang, nå over til Vingnes. Mjøsen Lange deltok med stil og fin seilføring, både på Berget og på Vingnes. Etter åpningen kom det mange som hadde lyst å prøve å ro.

 

 

 

Rekkrutering av roereRorekruttering (24. juni 2006)

Var i storgata og delte ut "gratis" roturer på Mjøsa og reklamerte for arrangementet på Skibladnerbryggene på søndag. Det var en utfordring å bli synlig i en tettpakket storgate.

 

 

 

Vikingskipet ferdig riggetSkipet er ferdig rigget ( 23. juni 2006)

Slitte tau er skiftet ut, masten er satt opp, jernåre (motor) er satt på plass, og båten er tett. På st. hansaften ble jomfruturen for båten i år.

 

 

 

 

Vikingskipet er sjøsatt utenfor Lillehammer Ro- og kajakklubbSkipet er sjøsatt (1. juni 2006)

Etter et par runder til med rå linolje og terpentin, samt tjære under vannlinjen var båten klar til å sjøsettes. Aldri har vi satt den på vannet så sent. Skipet har linjer som kan konkurrere med Mjøsas hvite svane, selv om vi har hatt tjære på! Nå ser vi fram til en sesong uten like.

 

 

Vikingskip vedlikehold på vingnesoddenVedlikehold (30. mai 2006)

Båten er nå smurt inn med en blanding av rå linolje og terpentin. Etter uker med regn, er det nå opphold med fint tørkevær. Det som gjenstår er en blanding med tjære/terpentin/linolje under vannlinjen før den kan sjøsettes for å trutne.

 

 

 

Vårrengjøring i KlubbenVårengjøring (9. mai 2006)

Båten er grundig vasket med grønnsåpe på inn og utsiden. Den er kjørt ned på Vingnes, for innsmøring av linolje og tjære.  Skadene på henger vil bli utberet mens båten står på paller på Vingnesodden.

 

 

 

Vikingskipet Mjøsen Lange på veien etter vinterdvalen

Vikingskipet er på hjul igjen (3. mai 2006)

Etter vinterdvale er skipet nå sveivet opp på hengeren og kjørt ut av vinteropplaget og er nå klar til vedlikehold, som vil bestå av grønnsåpevask og innsmøring av linolje og tretjære.

 

 

 

Samling av Danske Råseilere i Ribe mars 2006Høvedsmannsmøte i Ribe (11. mars 2006)
Danske råseilere var samlet i Ribe for å diskutere nye EU-regler for seiling med passasjerer og andre felles utfordringer for vikingskip.

 

 

 

 

Nytt vikingår begynner!Stiftelsen ønsker alle et godt nytt år (24. januar 2006)
I 2006 fyller stiftelsen 10 år noe vi ønsker å markere behørig. Tingmøtet på mandag 23.  avviklet båtlaget og velger å fortsette som stiftelse.

 

 


Stiftelsen Mjøsen Lange, Wieses gt 2, 2609 Lillehammer
Ansvarlig redaktør: Kai Gjessing, e-post: Post(at)mjosen-lange.no
 Oppdatert: tirsdag, 13 februar 2007